26 July, 2013

Family Trip 2013 : Kuching ~ Room

Entry ni mama nk citer pasal kitaorg nye 'istana hinggap' masa kitaorg bertandang ke Kuching baru2 nih..Alhamdulillah mama dpt gn staff benefit from my company so dpt la kitaorg stay kat Grand Margherita Hotel. Mmg best hotel nih..mmg letak betoi2 tepi Sungai Sarawak and Waterfront...Perasan percutian ala2 org kaya..wokeh..:)

Before decide nak stay sini mama dptkan buah fikiran Acik Nani sbb Acik nani br je g Kuching last year so fresh memory lagi. Actually mama confuse nak buat pilihan whether Grand Margherita and Riverside Majestic. Thanks to Acik Nani..pilihanmu sememangnye tepat... Owesome pendek kata hehe..

 Okla mama x reti nk bebel ape..so jom kita layan pic je 

 
 Our room and paper
  I've tried and I love it

 Hana merasmi katil

Alhamdulillah dapat double queen bed..sangat selesa

 Sungai Sarawak view from our room

   Room view 1 
 Toilet..mama teruja sket sbb first time jumpa ubat gigi brand colgate comel 
gile size nye..

 Slipper & welcome drinks

 Prayer mat and solat time table is provided...

Mama paling suke sbb seterika dah ready ade dalam bilik @_@

 exploring time

 Ade meja study or meja utk buat keja...

 Baju bajan utk lepas mandi tu mama x sempat pun nk rasmi...haha

 Overall mmg sgt2 berpuas hati dengan hotel nih... TV ade dua so mmg x yah nk gaduh nk tukar2 channel ngan Ira and Hana. Okla sampai sini dulu mama nk packing esok nk balik kg..
yeahaaa...

20 July, 2013

Family Trip 2013 :Kuching ~ Day 1

Salam Ramadhan sumer..br sempat nk ucap kat sini even dah masuk hari ke 11 semua umat Islam berpuasa..Lama pause mengupdate blog mama nih.. Sementara ade kelapangan and mood utk mencoret baik mama trskan. Lau dak sure x bergerak update kat sini..

So mama nak sambung update psl kitaorg nye trip aritue di Kuching. 

Date : 28 June 2013
Venue : KLIA, Kuching International Airport and Grand Marghareta Hotel  

Our flight was on at nite so mama was on halfday leave aritue. Since this time kitaorg fly dengan MAS Airlines so senang sket nk pegi airport.  Kitaorg catch ERL naik dkt Putrajaya Sentral jer then trs sampai KLIA.

 on our way to KLIA

This is my second time fly with MAS so cm peghak sket la..haha. First time was during 2005 masa outstation pegi Pahang masa keja ngan IKCM. Mmg rezki sebab sume pun maklum MAS kan berlipat kali ganda mahal compare to Air Asia lau nk pergi mana2.. 

 our luggage before reached Kuching, 
saje snap nak compare after balik nanti

Our flight was at 8.50pm. Masa nk masuk perut pesawat Ira & Hana yg excited..dah lama dah derang nak naik kapal terbang...(mcm la x prnh kan..haha).This time kitaorg x payah panjat tangga sbb lau naik MAS pintu gate tu trs disambung ke pesawat. Masuk dlm pesawat we are greeted by beautiful and handsome stewards and stewardess. MAS ni mmg mengutamakan kanak2. Masa Ira & hana on their way to theirs seat they have been stopped by one of the stewardess to give them blanket and small pillow..weeeee.. :) Selesa sgt kan.. 


 dua org kanak-kanak yang excited nak naik kapal terbang

 The flight on time..Ira & Hana dah x sabar nk terbang.. Once the flight dah stable and lampu dah buka then we are served with our dinner...as usual kid first so Ira ngan Hana dpt dulu..kitaorg orang2 dewasa ni tggu turn ikut seat..keke. Not bad the food kenyang.. alhamdulillah.. 

 Blanket & small pillow for kids 

 We all dlm flight 
Hana tukar tempat duduk sbb nak main ngan kakak..

 Mak Long and opah

Reading le kunun

Kitaorg touched down kat Kuching International Airport at 10.35pm. Masa nk lepasi kaunter Imegresen kitaorg lepak2 dulu sebab sgt la long queue. Masa tu mama call our rental car. Hana (012-8952003). Org nye very friendly and easy to work with...Dia dah tggu kitaorg kat arrival hall.. Siap provide us GPS kot.. mmg sgt membantu sbb kitaorg mmg x tau sgt kan jalan2 kat area Kuching tue.. Sesiapa nk dapatkan rental car di Kuching, Hana ni mmg mama highly recommended..








While waiting for Imegresen Kaunter queue clear sket


 ader story nape mak long ayu berbaju kurung travel to Kuching..haha
 
Lps setel urusan sewa keta semua then kitaorg headed to our hotel, Grand Marghareta. Cam percutian org kaya2 je kan gaya nye. Check in hotel ala2 5 star gitew.. Masa check in tu aritue dah dkt kol 11pm..and unlucky kitaorg tak dpt room yg mama dah book yg connecting door. As compensation, pihak hotel upgraded our room to executive suite with the same price. Cuma bilik Ayah,mama, Ira & Hana and the rest of the family members jauh sket la..merentasi wing..but ok jer..sbb kat executive suite level tu ade staff yang duty in between..cm ala2 officer dok dpn lift..

 Alhamdulillah..upgraded so x de la kuciwa sgt..
 
 Our room, nnt mama citer lagi..malas dah nk tepek gmbo..huhu

 Masuk je bilik..woww.... sgt2 puas hati. Dapat lak room facing Sungai Sarawak and Waterfront.. mmg speechless...alhamdulillah rezki mak n abah.. Lps tukar bj tdo sume then ape lagi.. its landing and sleep time.. 

Ok la sampai ctu dulu update for our Day 1 in Kuching..x lama pun..sbb travel malam..agak rugi la bayo hotel tp check in malam..tp mama ok jer..mama ade discount bombastic nyer..sbb tu x terkilan sgt..:) Nanti mama share psl bilik kitaorg.
 
Till then happy weekend and selamat menjalani ibadah puasa
Semoga Ramadhan thn ini lebih baik drp tahun2 sebelumnya
..ameeen..
  

ReCaP 2016

Assalamualaikum wbt.. Baru perasan no recap for year 2015. But its ok la. 2 years passed. So for 2016 mama tak mau missed lagik…hehe....