Pages

01 January, 2017

ReCaP 2016


Assalamualaikum wbt..

Baru perasan no recap for year 2015. But its ok la. 2 years passed. So for 2016 mama tak mau missed lagik…hehe. Ok here we go…

Tahun 2016,banyk kisah banyak kenangan banyak tangis dan tawa. This year memang komitmen tinggi dengan kerja sebab mama terlibat dengan project mega (ITMS) kat opis. Honestly, from March until August memang timing ke laut. Balik keja kol 4am pun pernah. Pahit menangis pun ade but bila dah berjaya mengharungi, subhanallah indahnye kenangan itue. Di situ mama belajar ape itu SABAR.
Ok our recap for 2016 :

Makan Angin
Dalam kesibukan dengan kerja2 dkt opis, Alhamdulillah sempat gak mama memboloskan diri mencari ketenangan dengan bercuti haha and bile tgk list balik, year 2016 antara paling banyak tempat kitaorg pg bercuti. Memang tahap stress gila dah tue..sbb tu kena bercuti to distress. Banyak yang last minutes plan lau nak tau. Antara tempat2 yang sempat dilawati dan ditinggalkan foot prints:

1.   Port Dickson, Lexis PD (31 Dec 2015 – 1 Jan 2016)
2.   Jogjakarta ~ Girls Trip with MRSM BP gang (30 Jan -1 Feb 2016)
3.   Melaka, Swiss Garden Residence (Mac 2016)
4.   Genting Highland, First World (Sep 2016)
5.   Chiang Mai, Thailand ~ Girls Trip (2-4 Sep 2016)
6.   Kuantan, Zenith (BNM Treasure Hunt) – 5-6 Nov 2016
7.   Sabah, Kota Kinabalu (12-16 Nov 2016)
8.   Umrah (Mekah & Madinah) 7-18 Dec 2016

                                                           

Saat tak dpt nk lupakan ialah masa mama berpeluang mengerjakan Umrah bersama opah, atok dan Ayah Chik. The best moment eva. Nnt mama buat special entry on my first experience performing my umrah. Amazing journey indeed.

Birthday & Makan2
No birthday celebration and cake cutting at all for my lovely princesses. First sebab birthday Ira & Hana jatuh pada bulan Ramadhan and secondly sebab mama bulan puasa pun dh start busy. Sedih mengenangkan bukak puasa depan PC kat opis almost everyday.. huhuhu. Alhamdulillah, Mama sempat belikan hadiah je for my princess. Sorry my laling. Inshaa Allah next year mama plan better ya. First time tau no birthday celebration for them..huhu

My princesses
i.         Ira standard 4
Alhamdulillah Ira this year masuk kelas no1 (4 Darul Naim) dah masuk sesi pagi kakak. Memula bukan kakak je, mama pun kelam kabut sebab previous year kakak sekolah petang. Still jadi Pembimbing Rakan Sebaya (PRS). Everything went smoothly. Alhamdulillah kakak managed to capture ape yang cikgu ajar feedback dari cikgu masa ParentDay aritue. Kat sekolah agama, kakak still maintain class no 1. (Siti Khadijah).

ii.        Hana masuk darjah 1.
 New phase for adik. Dah masuk sekolah kebangsaan. Memula mcm biasa mama risau sket adik. Mama siap amek cuti extra sebab nk skodeng adik. Al-maklumla mana pernah adik naik van or bus. Selama ni kepit ketiak opah jer.
Alhamdulillah Hana adapted with new the changes quickly walaupun memula adik nanges sebab penat sekolah pagi dan petang. Tak macam tadika sekolah kol 12pm dan abes lepas tu bole main kat rumah. Yang mama tak sangka adik managed to place herself dkt class no1 (1 Darul Naim) utk sekolah kebangsaan dan sekolah agama (1 Abu Bakar).

Mama lebih speechless masa mid term exam sbb adik Berjaya dpt no 1 dalam darjah 1/236 students… Ya Allah mama rasa nak nanges sgt. Sbb adik selalu ckp adik tak pandai mcm kakak bile adik tgk piala kakak kat rumah. Alhamdulillah adik.

  

iii.       Hari Anugerah Cemerlang (HAC)
For first time both of my princesses Berjaya naik stage untuk amik hadiah for this year. Haihhh.. feeling mama tak tau la nk habaq lagu mana. Syukur ya Allah Syukur.
Kakak Alhamdulillah still keep her momentum…

To adik dan kakak teruskan berusaha ya. Mama dan ayah sentiasa doakan adik & kakak. Moga terus Berjaya dunia dan akhirat.

Dalam suka mestila ade duka, this year jgk both of my princesses admitted.
Ira admitted KPMC (sakit perut)
Hana admitted Az-Zahrah (demam + cirit birit)



Career
   Still bersama BNM. Dah 5 years here and counting. Still mencarik peluang yang lebih baik tapi belum menampakkan hasil. Allah knows better. Masih bertahan di sini demi sesuap nasi gitue.

This year, ade family day and held di Sunway Lagoon Theme Park. We had fun tried the most challenging ride VUVUZELA. Hilang perut weh baik mende alah tue. Then abes semua ride ktorg empat beranak try. Payah gak anak dah perasan dewasa nih..ride budak2 derang x layan huhu ride org beso2 depa nak main. Adik excited sbb height dia dah lepas nk main ride2 tue. Sebelum ni kan cenonet je… siap soh mama naik lg vuvuzela tue.. huwaaa anak…jgn dera mama please….

First time berpeluang join BNM Treasure Hunt. It was fun. Nama team mama SUPA DUPA bersama ngan Aunty Safuraa, Aunty Elly and Uncle Aidil. Tak dpt no top 20 but won lucky draw voucher SOGO masa dinner. Dpt stay kat Zenith Hotel Kuantan. Byk yg mama belajar from that trip. Trick n tips for tresure hunt. Next year nak join lagi... 


Baking & Cooking
Not much baking and cooking this year. Masa byk abeskan kat opis huhu project nak live.

Big Family
Alhamdulillah, diberi kesempatan mengerjakan umrah bersama. Satu pengalaman yang cukup indah dan bermakna. The most longest trip that I ever had in my life. Ira and Hana stayed with ayah and atok nenek kat Selayang. Alhamdulillah semua berjalan lancar dan dipermudahkan. Ira Hana pun happy.

                                                 

Mak long dirisik. In shaa Allah bakal bergelar Puan.

Friends
Ronggeng sahabat, for first time kitaorg managed overnight event at Desa Kaloi. It was fun sesambil celebrate birthday anak2 tercinta. Look forward for the next event.

No Marhaban Raya this year as semua kalut and date for Syawal dah occupied.
Inshaa Allah to proceed next year. Really miss the moment memasak dan dijuri masakannye..haha

The only Open House yang mama managed to go was Elly’s Open House in Mont Kiara. Raya thn ni memang kelaut sebab busy ngan kerja huhu. Umah jejiran pun tak sompek nak terjah. Weekend kerja tak sempat nk jumpa org. Mujur tak putus silaturahim… aiseyyy haha. Hope thn depan raya akan lebih bermakna.


Okla, Serba sedikit corat coret di tahun 2016. Byk dugaan dan cubaan yang Allah uji. Semoga kita terus bertabah dan mendekatkan diri kepada yang Esa.
Moga tahun 2017 akan lebih memberikan sinar baru dalam kehidupan kita untuk menjadi insan dan hamba yang lebih baik dari yang sebelumnya In shaa Allah.. Semoga  azam yang belum tercapai akan terlaksana.. aamiin..

Happy New Year 2016!!

14 September, 2016

Chiang Mai Trip 2016


Alhamdulillah.. another girls trip for #tonggaknegara buddies. Memang plan yg tetiba jer.. and destinasi yang kitaorg memang tak pernah berangan nak pergi. Bermotto kan 'It is not about destination but the journey' kitaorg sangat2 berpuas hati ngan trip kitaorg kali nih.. 


Sebelum lupa, tepek dulu our iternary aritue:



ITERNARY CHIANG MAI (2-4 SEPT 2016)

Flight AA (Booking no: XE83TF)

KL – CM (2H40M)
Departure
2.45 PM
ETA
4.25 PM
CM – KL
Departure
4.55M
ETA
8.45 PM

Fare returns: RM450
Accommodation:  HOSTEL (14 Blue House), 800THB per night.

PROGRAM TOUR

2 SEPT 2016

-    Meet at Airport by Bus (driver) transfer to Guest House (14 Blue House)
-    
     Went to Night market, Anusarn Market. Transport arranged by Jackie the owner of the     guest house for free.

-     Having dinner at RoamMitr 2 (halal food)
-     Went back to Guest House by Tuk Tuk (100THB)

3 SEPT 2016

-    8.00 am : Fetch by Weow and Bus

-    Having breakfast at Halal Street Hilal Town and tapau food for lunch.

-    Go to Money Changer to top up cash.

-    Headed to DOI INTHANON NATIONAL PARK

-    On the way, stopped by MHONG HILL TRIBE MARKET (Just like Cameron Highland that        selling fresh fruits,nuts and vegetables) & bought rain coat.

-    Walking Nature Trail for 4 hours. Passed by PHA DOK SEAW WATERFALL. Accompanied by  Guide (Weaw and Chali).
            §  See coffee plan and rice fields. Then to KAREN village where you will test home    made fresh coffee under name ‘MAE KLANG LUANG’
            §  Lunch on the way by the waterfall.
-          Picked up by Bus and headed to WACHIRATAN WATERFALL on the way back to Chiang Mai.

-    Headed to CANYON (HANGDONG)

-    Weow and Bus dropped us at Saturday Night Market for shopping.
-    Once done in Saturday night market then headed to Anusarn Market and having dinner.
-    Went back to Guest house by Tuk Tuk. (100THB).

4 SEPT 2016

-    8.00 am : Check out from hotel.

-    Photoshoot at Tha Pae Gate (nice wall is actually the entrance for Chiangmai old city).

-    Then having breakfast at the same place in Halal Street Hilal Town.

-    Stopped by Money Changer.

-    Visited TONG LUANG LONG-NECK TRIBE VILLAGE

-    Headed to MAESA ELEPHANT CAMP and experienced Elephant bath, elephant show and elephant ride (800THB).

-    Went to Tiger Kingdom (having opportunity to take photo with Tiger and selected Small tiger package to have shot) Package : 800THB with 30 shot by the photographer.
-        
     On the way back to Chiang Mai, visited THAI SILK VILLAGE and also SA PAPER &   UMBRELLA HANDICRAFT CENTRE.
-        
     Transfer to Chiang Mai Airport about 5.00pm. Depart at 6.55pm from Chiang Mai and   touched down KLIA at 10.55pm.
     
    Ok satu gambar dulu..lau rajin nanti tepek more picas. Gambo belambak sesangat, sengal mata nk memilih... hehe

belanjer sekeping gambo dulu..
posing with Tiger..huhu
cant believe I did this...

Total Hangus:
1. Flight ticket - RM450
2. Guide and transportation - RM390 per head
3. Guest House RM80 /3 x 2 - RM54 (for 2 nights)
4. Tiger Kingdom - RM80
5. Elephant riding - RM80
6. Duit shopping & makan - rm556 + rm200 (change during in CM)

Till then, babai

12 March, 2016

Iftar cum birthday celebration - Ira (9) & Hana (6)

Date : 26.06.2015
Venue : V-View Restoran Kajang

It was last year event but biasa la mama ikut dan jer nak tepek..hehe. Actually nie pertama kali Ira & Hana celebrate bday dalam bulan puasa, so mama decided buat iftar and sambut birthday sekali. Venue pilihan this time was Restoran V-View, Kajang. Restoran ni agak baru dibuka. Locationnye mmg berdekatan dgn Masjid Jamek Kajang. One of the reason pilih restoran ni sebab senang lepas berbuka kitaorg solat Maghrib and Terawih sekali.

Mama dah book sesiap menu a day before the celebration sejurus solat Terawih.Their staff was very helpful. If not mistaken, we have to pay deposit upon booking but cant recall the amount. Book awal2 senang tak payah nak menunggu lama sangat. Lagipun most of us kerja dekat KL so takes time nk reach Kajang early.
Turut sesama meraikan Ira & Hana that day adalah Opah, Atuk, Ayah Chik & Mak Long...Thanks all

Utk celebration kali nie..Ira & Hana excited bebeno nak pakai crown. Ntah mana derang get the idea. 2 weeks before their birthday dah bising soh mama carik... hai la anak.. dah satu keje mama nak kena cari kedai mana ade jual crown bdk2. But anak2 bijak mama ni ghopernye dah lama survey kedai mana yg bole derang dapatkan hajat hati derang tue... haha Good job kids.. so mama trs bawak derang tempat yg disarankan.. mujurla harga crown tu x mahal mana...Its ok la..bukan selalu kan..once a year so mama layankan ajerk...

Ok dah blur nak tulis ape.. so it time for photos..

Birthday cake - Hello Kitty
order from mama's officemate - Aunty Amenatowiyah

 The cake cutting session ^_^

 
Mama ofcos nak enterprem khenn

 Pose manja dari puteri-puteri

 
Posing dengan Ayah yang masih demam

 
Thanks atok, opah and Ayah Chik for joining. Mak Long as usual x brp gemar bergambo.. hehe

 sesi menjamu selera.. memang x toleh kiri and kanan dah..

tomyam nyer

Ok la..till next updates.. stay tune... ewahhh

05 February, 2016

Jogjakarta GirlsTrip - Jan 2016


Assalamualaikum semua..

Happy belated New Year 2016... hehehe. Arini terpanggil nk menggodek blog ni..
Sementara ingatan masih fresh nk tepek internary yang ktorg berjaya achieve masa visit Jogja recently.

Date           : 30 Jan - 1 Feb 2016 (sempena cuti Federal Day) - 3D2N
Hotel          : Neo Malioboro (RM150 per night)
Flight ticket: Air Asia – RM373.80 (returns excluding luggage for departure) – RM67
Supir           : Pak Joko.  Contact No : 081328266403 – Avanza (IDR 1,500,000)
Girls trip with geng2 MRSMBP (Effa, Hanim and Asma) 

DAY 1
Flight departure from KLIA2 9.40am. Touch down 11.15am
Kota Gede – Aston silver
Kedai Batik
Lunch and solat (Tepi sawah. Buy ticket for Prambanan and Borobudur visit with 10% discount). Candi Prambanan until sunset (entrance ticket : IDR240,000)
7.00 pm - Check in Hotel
8.00 pm - Jalan Malioboro for dinner and little shopping. Shops closed at 9.00pm.

DAY 2
4.00 am – wake up for Sunset. Stop by Masjid for Suboh prayer on our way.
5.30 am - Punthuk Setumbu for sunset view (IDR30,000)
8.00 am - Borobudur Candi (entrance ticket: IDR270,000)
Having breakfast and Candi exploration
1.00 pm - Lunch at
4.00 pm - Merapi Mount (solat at the base camp for jeep)
5.00 pm - Jamuran (tea time)
Moslem Square - shopping 
Drive thru MCD for dinner.
10.00 pm - Back to hotel.. rest time

DAY 3
5.30 am - out to Pantai Parangtritis. Breakfast and photo session at the beach (Indian Ocean)
10.00 am – Hotel check out
10.30 am – Baringharjo Market and Jalan Malioboro
 2.00 pm – Lunch at Nasi Padang and heading to airport
 5.20 pm – Depart to KLIA. Touch down at 8.55am.

Ok la jadi la teaser.. nnt sambung lagi.. but tgk tahap kemalasan hahaha..
Nah akak belanja sekeping gambo di Borobudur.



Sekian, k bai.. Wassalam

25 October, 2015

Hana's 6th Birthday Celebration at Kindy

Date : 27 July 2015
Venue : Tadika Anggerik Jaya

Another backdated entry.. haha.. sementara ade kerajinan nih.. lets update.. mama nak tepek story bday celebration Hana dengan her friends aritue... Kisah bday 5 yrs old Hana pun mama lupa nk tepek.. so kena la recall later... mama tepek sini bukan atas niat nak show off but coz its really helpful nenanti bila ira dan hana dah besaq untuk derang throwback as memory.

Ok la x yah nk merapu banyak..lets straight to the point. Since bday Hana yg sebenar jatuh on bulan puasa so mama decided to postpone the celebration after raya with kengkawan... that day mama amek time off to sesame memeriahkan suasana.

Mama just hantar bday cake and goodies bag jer for her celebration this time..simple jer.. yg penting Hana & friends happy. Mama nak goreng bihun but teacher ckp x yah susah2... derang akan goreng for additional menu.

So here we go....the picas... :)

Mama & Hana during cake cutting...


 
Hana with her birthday cake.. Cake Hana mama order from my friend.. Aunty Hazie
hazie halim .. ade citer tentang cake nih.. sbb aunty Hazie nyaris2 lupa kek bday Hana nih.. haih
lau dak mau nanges x berlagu Hana...hahaha



Candle blowing session....


 

 

Hana and friends.. happy moment


Goodies items 




Hana's goodies for friends

 

      Goodies bag pack nie mama order from mykendurishoppe
Online jer.. mama jumpa thru instagram
the owner very la senang berkerjasama..
Only 50 sen per pack ( including design + ribbon + emboidery paper)




Sesi suap menyuap.. ala2 makan beradap la plak... 
Nie mama ikut arahan teacher jer hehe

 Hana with her best friend, Syafiqah also with teachers (Teacher Mali & Teacher Batma)
and also beloved opah..

Ok done.. serba sedikit coretan utk tatapan adik nanti..
Thanks also for the kindergarten teachers for your overwhelmed support for this small celebration.

Sekian, wassalam

21 July, 2015

Aidilfitri 2015

Date :17 July 2015 (Friday)
Venue: Selayang

Tetiba terpanggil nak membersihkan sawang di laman blog nih... haha actually sebab mama kn keja arini and office still x de org so here we go... hehe

This year kitaorg celebrate hari raya puasa turn kat rumah atok and nenek kat Selayang. Theme baju kitaorg thn ni is Hijau. Takde plan pun nk hijau  and citer nye tercetus kaler hijau masa mama gi shopping nk cari kain baju raya kitaorg kat Wisma Jakel, KL.

Masa masuk jakel tu as usual la kan sure ade staff yang akan assist and melayani kiter.. same goes to mama.. the first ayat yg dia ckp.. akak nk cari baju raya ke? mama ckp la aah... pastu dia tanya lagi akak nk carik kaler ape? mama blur..mama ckp x de pilihan kaler lagik.. oo dia ckp x pe..nnt dia tlg mama carikan..

Mama mmg tabik spring la kat dia..melayan mama yg mcm2 ni kan.. ye lah dia bwk tjk kain mahal2 rm300 4 meter...huwaaa mmg tak lah kan....mmg mama pusing je la..mama bg range rege.. then dia bwk g tempat harga yg mama nak tue...berkali gak mama pusing mama x jumpa yg mama berkenan..

At last mama jenjalan kat area tengah2 wisma tue..sekali nampak satu patung ni ..mcm berkenan kat kain yg dia pakai... mama ckp kat jakel staff yg follow mama tu..mama nak kain same mcm yg kat patung tue.. Setelah cari punya cari..mmg yg kat patung tu je yang tinggal.. dia berkali tanya mama..akak confirm ke nak kain ni jgk.. mama angguk ler.. trs dia bogelkan patung tue...hahahaha.. ouchhh... 

Alhamdulillah baju mama dah dapat now turn cari kain for baju Ira Hana and ayah.. so base kepada baju mama la..maka terpilih lah baju Ayah dan Ira Hana.. mmg the jakel staff sangat membantu..appreciate it much..dia lak yg tlg suggestkan kaler2 tue.. gitu la serba sedikit kisah baju raya kitaorg thn nih.. and the best part tetiba ade lak viral #makkauhijau... so tema kitaorg thn ni ala2... makkauhijau la...haha

since dah mls nk menaip..so layan gmbo je lah..
ade yang mama dah upload kat insta pun..
layanz.. bajet retis gitue.. kui kui

Sefamili di raya pertama
abaikan ayah yang setia berkain pelikat..
seluar dan samping terlipat indah dalam bag..huhu


To all yang mengenali kami, diucapkan Selamat Hari Raya ..
mohon maaf zahir dan batin dari kami sekeluarga

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails