Pages

01 January, 2017

ReCaP 2016


Assalamualaikum wbt..

Baru perasan no recap for year 2015. But its ok la. 2 years passed. So for 2016 mama tak mau missed lagik…hehe. Ok here we go…

Tahun 2016,banyk kisah banyak kenangan banyak tangis dan tawa. This year memang komitmen tinggi dengan kerja sebab mama terlibat dengan project mega (ITMS) kat opis. Honestly, from March until August memang timing ke laut. Balik keja kol 4am pun pernah. Pahit menangis pun ade but bila dah berjaya mengharungi, subhanallah indahnye kenangan itue. Di situ mama belajar ape itu SABAR.
Ok our recap for 2016 :

Makan Angin
Dalam kesibukan dengan kerja2 dkt opis, Alhamdulillah sempat gak mama memboloskan diri mencari ketenangan dengan bercuti haha and bile tgk list balik, year 2016 antara paling banyak tempat kitaorg pg bercuti. Memang tahap stress gila dah tue..sbb tu kena bercuti to distress. Banyak yang last minutes plan lau nak tau. Antara tempat2 yang sempat dilawati dan ditinggalkan foot prints:

1.   Port Dickson, Lexis PD (31 Dec 2015 – 1 Jan 2016)
2.   Jogjakarta ~ Girls Trip with MRSM BP gang (30 Jan -1 Feb 2016)
3.   Melaka, Swiss Garden Residence (Mac 2016)
4.   Genting Highland, First World (Sep 2016)
5.   Chiang Mai, Thailand ~ Girls Trip (2-4 Sep 2016)
6.   Kuantan, Zenith (BNM Treasure Hunt) – 5-6 Nov 2016
7.   Sabah, Kota Kinabalu (12-16 Nov 2016)
8.   Umrah (Mekah & Madinah) 7-18 Dec 2016

                                                           

Saat tak dpt nk lupakan ialah masa mama berpeluang mengerjakan Umrah bersama opah, atok dan Ayah Chik. The best moment eva. Nnt mama buat special entry on my first experience performing my umrah. Amazing journey indeed.

Birthday & Makan2
No birthday celebration and cake cutting at all for my lovely princesses. First sebab birthday Ira & Hana jatuh pada bulan Ramadhan and secondly sebab mama bulan puasa pun dh start busy. Sedih mengenangkan bukak puasa depan PC kat opis almost everyday.. huhuhu. Alhamdulillah, Mama sempat belikan hadiah je for my princess. Sorry my laling. Inshaa Allah next year mama plan better ya. First time tau no birthday celebration for them..huhu

My princesses
i.         Ira standard 4
Alhamdulillah Ira this year masuk kelas no1 (4 Darul Naim) dah masuk sesi pagi kakak. Memula bukan kakak je, mama pun kelam kabut sebab previous year kakak sekolah petang. Still jadi Pembimbing Rakan Sebaya (PRS). Everything went smoothly. Alhamdulillah kakak managed to capture ape yang cikgu ajar feedback dari cikgu masa ParentDay aritue. Kat sekolah agama, kakak still maintain class no 1. (Siti Khadijah).

ii.        Hana masuk darjah 1.
 New phase for adik. Dah masuk sekolah kebangsaan. Memula mcm biasa mama risau sket adik. Mama siap amek cuti extra sebab nk skodeng adik. Al-maklumla mana pernah adik naik van or bus. Selama ni kepit ketiak opah jer.
Alhamdulillah Hana adapted with new the changes quickly walaupun memula adik nanges sebab penat sekolah pagi dan petang. Tak macam tadika sekolah kol 12pm dan abes lepas tu bole main kat rumah. Yang mama tak sangka adik managed to place herself dkt class no1 (1 Darul Naim) utk sekolah kebangsaan dan sekolah agama (1 Abu Bakar).

Mama lebih speechless masa mid term exam sbb adik Berjaya dpt no 1 dalam darjah 1/236 students… Ya Allah mama rasa nak nanges sgt. Sbb adik selalu ckp adik tak pandai mcm kakak bile adik tgk piala kakak kat rumah. Alhamdulillah adik.

  

iii.       Hari Anugerah Cemerlang (HAC)
For first time both of my princesses Berjaya naik stage untuk amik hadiah for this year. Haihhh.. feeling mama tak tau la nk habaq lagu mana. Syukur ya Allah Syukur.
Kakak Alhamdulillah still keep her momentum…

To adik dan kakak teruskan berusaha ya. Mama dan ayah sentiasa doakan adik & kakak. Moga terus Berjaya dunia dan akhirat.

Dalam suka mestila ade duka, this year jgk both of my princesses admitted.
Ira admitted KPMC (sakit perut)
Hana admitted Az-Zahrah (demam + cirit birit)



Career
   Still bersama BNM. Dah 5 years here and counting. Still mencarik peluang yang lebih baik tapi belum menampakkan hasil. Allah knows better. Masih bertahan di sini demi sesuap nasi gitue.

This year, ade family day and held di Sunway Lagoon Theme Park. We had fun tried the most challenging ride VUVUZELA. Hilang perut weh baik mende alah tue. Then abes semua ride ktorg empat beranak try. Payah gak anak dah perasan dewasa nih..ride budak2 derang x layan huhu ride org beso2 depa nak main. Adik excited sbb height dia dah lepas nk main ride2 tue. Sebelum ni kan cenonet je… siap soh mama naik lg vuvuzela tue.. huwaaa anak…jgn dera mama please….

First time berpeluang join BNM Treasure Hunt. It was fun. Nama team mama SUPA DUPA bersama ngan Aunty Safuraa, Aunty Elly and Uncle Aidil. Tak dpt no top 20 but won lucky draw voucher SOGO masa dinner. Dpt stay kat Zenith Hotel Kuantan. Byk yg mama belajar from that trip. Trick n tips for tresure hunt. Next year nak join lagi... 


Baking & Cooking
Not much baking and cooking this year. Masa byk abeskan kat opis huhu project nak live.

Big Family
Alhamdulillah, diberi kesempatan mengerjakan umrah bersama. Satu pengalaman yang cukup indah dan bermakna. The most longest trip that I ever had in my life. Ira and Hana stayed with ayah and atok nenek kat Selayang. Alhamdulillah semua berjalan lancar dan dipermudahkan. Ira Hana pun happy.

                                                 

Mak long dirisik. In shaa Allah bakal bergelar Puan.

Friends
Ronggeng sahabat, for first time kitaorg managed overnight event at Desa Kaloi. It was fun sesambil celebrate birthday anak2 tercinta. Look forward for the next event.

No Marhaban Raya this year as semua kalut and date for Syawal dah occupied.
Inshaa Allah to proceed next year. Really miss the moment memasak dan dijuri masakannye..haha

The only Open House yang mama managed to go was Elly’s Open House in Mont Kiara. Raya thn ni memang kelaut sebab busy ngan kerja huhu. Umah jejiran pun tak sompek nak terjah. Weekend kerja tak sempat nk jumpa org. Mujur tak putus silaturahim… aiseyyy haha. Hope thn depan raya akan lebih bermakna.


Okla, Serba sedikit corat coret di tahun 2016. Byk dugaan dan cubaan yang Allah uji. Semoga kita terus bertabah dan mendekatkan diri kepada yang Esa.
Moga tahun 2017 akan lebih memberikan sinar baru dalam kehidupan kita untuk menjadi insan dan hamba yang lebih baik dari yang sebelumnya In shaa Allah.. Semoga  azam yang belum tercapai akan terlaksana.. aamiin..

Happy New Year 2016!!

1 comment:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails