28 June, 2014

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan Kareem

Assalamualaikum semua.. 
Inshaa Allah..esok kita akan mula menjalani ibadah puasa..
 Semoga kita beroleh keberkatan dan rahmat dalam bulan yang amat mulia ini. 
Ampun dan maaf andai ada salah silap selama ini.

 Image ihsan from Google

Antara yang dpt dikongsi di sini. Image from whatssup group
Moga bermanfaat buat kita semua

Semoga Ramadhan kali ini lebih baik dari Ramadhan yang terdahulu.. Sesama kita meningkatkan ibadah and merebut ganjaran yang disediakan oleh Allah buat hamba-Nya. Kita tak tahu mungkin ini Ramadhan terakhir buat kita semua

Tahun nie mama dpt idea buat quote..
itu pun idea spontan masa sembang ngan boss semalam..
bunyinyer..hehe

"Ramadhan bulan beribadah
Bukan bulan untuk berjuadah" 

Till then 
Selama Berpuasa, Bersahur, Berterawih , Berukhuwah

23 June, 2014

SKBTK Sports Day 2013 | Ira | standard 1

Date : 22 September 2013 (Sunday)
Venue : INSPEN, Bangi

Mama punya ingatan utk acara ni pun dah suam2 kuku..almaklum dh berganti tahun kan..hehe. Yang mama igt mama dpt last minutes call from cikgu Ira inform pasal Ira nye participation esoknya utk Hari sukan sekolah.. Mama antara percaya x percaya jer..
Tapi mama iyekan ajer..

Next morning Ira bangun pagi2 sebab excited nak gie sukan tue. Ira pegi dulu ngan cikgu2..Ayah, mama & adik dtg later...seingat mama kitaorg sesat barat mencarik di mana letaknye inspen..siap pegi inspen yang satu lagik kat area bangi jgk..rupa kat kompleks sukan inspen.. cantek tempat nyer.. mcm baru jerk..
Oleh sebab dah lambat sampai, so we missed acara2 awal... cm perbarisan rumah tue..
but its ok.. luckily acara Ira kitaorg tak missed..

Ok, antara picas2 di hari kejadian...:)

Sukan Sekolah pertama for Ira to participate

 Hana supporter tegar kakak

Smile - Acara lari berganti Tahun 1

 Berjalan mengambil tempat

 Ready.. ini acara pertama Ira

 Go kakak go...

 antara parents yang memeriahkan mejlis

 Rumah sukan Ira

 Waiting for her second participation (Tahun 1)

 Passing baton momento

 View from top - podium

 sedang ditenangkan oleh ayah..sebab team kakak tak menang for both acara..huhu

 Di khemah rumah Kasturi

 Inspen

 Jom pulang

Last but not least..Pose before pulang

Sekian citer sukan sekolah ira last year..
even x menang ape2 medal but im proud of you coz has been selected to be your sport house representative.. Nanti usaha lagik tau kakak..
Kena kasik fit sket.. ^_^

21 June, 2014

HaPPy FaTHeR's DaY ^_^

Date : 15 Jun 2014 (Sunday)
Venue : Bangi Kopitiam

Small celebration sajerk.. tue pun tak plan. Tetiba pepagi tue mama teringin sangat nak makan roti + telur separuh masak. dah lama dah mama teringin sejak aunty Don upload gambo dia outstation kat Ipoh.. ngalahkan orang mengidam... sebulan jugak la mencarik.. haha. Di tambah pulak  Kak Mas, jiran pun dok upload gambo yang sama kat FB siap tag mama lagik pasal menu tue.. sob sob.. lagi la buat mama terliur haha. 


Menu yang diburu...


 Ira & Opah yang meraikan...

 Mama prnh tunjuk gambar tue kat Ayah..ayah cakap dia prnh jumpa tapi kat TMCC. Harganya pun  murah jer.. nak cari suitable time lak yg susah..sbb dia ade waktu breakfast jer..Then that Sunday, mama trs nekad ajak ayah & the rest pegi Bangi Kopitiam kot2 ader.. actually byk je tempat ader mama rasa..cuma tatau port yang sesuai..


Ayah sporting nak interprem di hari itue


With my beloved Rafhana


alhamdulillah di hari bahagia itu, mama dapat merealisasikan hajat anak tekak..
happynye rasa... ayah lak aritue mood baik.. sporting lak nak bergambar.. lau dak mmg susah.. :)

Lps makan breakfast then kitaorg pegi Semenyih untuk visit baby baru Aunty Asni, officemate mama..Hana excited tgk baby.. Rafhana meets Raihana...Otw, keta kancil Maklong high temperature dah kena berhenti depan Billion tue.. haha.. Kete kitaorg mak long pinjam sebab ade event kat Morib.

Me with Raihana (day5)


Rombongan Cik Midah melawat.. snapped by Ira


Asni my neighbour in office


  Rafhana meets Raihana

Thats is our father's day story last Sunday.. To Ayah and Atok, Selamat Hari Bapa diucapkan...
Thank you for everything and semoga kalian trs diberkati Ilahi.
Ameen ya rabbal alamin

19 June, 2014

Bujangan Trip | Ho Chi Minh | Day 3

Date : 24 - 26 May 2014 
Venue: Huong Tai Loong 2 hotel - Tan Son Nhat International Airport - KLIA2 - Putrajaya - Home Sweet Home

It was our last day in HCM.. lepas packing sume then kitaorg gie breakfast. Today we had our breakfast in the hotel..The hotel resturant is at level 9. Mmg sumbat roti byk2 untuk bekalan takut kelaparan nanti.. Ade section halal and non halal kat restaurant tue.. utk elakkan was2 kitaorg makan roti jer n half boiled egg.

Restaurant at Level 9

Non halal section

Our chosen meal

Lps tu kitaorg trn kat lobby nak check baju frech lace kitaorg dah sampai ke belum..
alhamdulillah dah sampai.. then sempat lagik gie fitting kat bilik.. aunty Don nye just nice but for mama mcm besar sket.. its ok la nnt anto alteration..
nak murah kan.. so paham2 je lah.. ^_^
sempat pinjam penimbang nk check luggage weight kitaorg...
pheww lega sgt x access  luggage..lau dak mn nk cekau additional ongkos..

Dalam kol 11am kitaorg check out. Initial plan was nk catch bus 152 to airport.. but masa sembang dgn staff hotel tue, dia pun cm x percaya kitaorg nk naik bus.. sbb the journey will takes longer to reach airport.. Bkn ape kitaorg dah fobia takut kena pow lagik... at last after betoi2 confirm no extra charge br kitaorg naik taxi tue.. siap ckp kitaorg nk byr dulu..setiap kali tanya staff tue.. mende yang same gak dia ckp dont worry no extra charges.. haha. Masa nak naik taxi tue..kitaorg cm x paham lak kena bagi tips..so lupa nk bagi until kenalan Malaysia kat sana bgtau..br pulun kutip balance duit bagi kat hotel staff tue.. hehe

Dalam taxi kitaorg just memerhati keliling bandar..dalam 30 minit kitaorg sampai airport.
alhamdulillah, mmg betoi spt yang dicakapkan oleh staff hotel tue.. no extra charges.
Then trs g kaunter nak check in..tgk ramai je kat kaunter so kitaorg line up..tp kena gie kaunter lain sbb different flight daaa..ramai giler arr org Malaysia...igt hari Isnin dah x de la org...sekali sangkaanku meleset rupanya

 Us and our luggages

Bye2 vietnam
  
Kis kis

At departure hall

Lps setel check in luggage sume then posing sket2 kat airport tue...since kitaorg x de mende dah nak carik so lepak je lah kat departure hall.. Flight kitaorg delay aritue...dr 1.25pm ke 1.45pm.. huhu melahuu...
Alhamdulillah selamat tiba kat KLIA2 at 5.05pm even masa flight nak trn tue.. ade mcm flight tue nak trn n naik. tatau nk panggil ape..dia floop cmtue.. huwaaa.. mmg trs mengucapla masa tue..sejuk kaki tangan..
Aunty Effa ckp dia prnh experience macam tue masa dalam flight pi Jepun aritue..
scary wehhh.. even sekali loop je rasa...rs nk melayang nyawa...

Sampai kat KLIA2 ayah and adik dah setia menanti utk fetch mama and the gang...
Kitaorg dropped Aunty Don kat Hospital Putrajaya sebab dia nk visit sedara dia yg admitted kat hospital while Aunty Effa requested drop dia kat Bus stop dpn Putrajaya sentral..
Then headed to our home sweet home..

Finally selesai entry utk percutian budget mama and kengkawan ke HCM.
Banyak kenangan pahit manis selama kitaorg kat sana.. 
Inshaa allah will have another episode of Bujangan Trip lepas nih..hahaha hope so..
another destination pls...

... Wassalam and happy reading ...

17 June, 2014

Bujangan Trip | Ho Chi Minh | Day 2

Date : 25 May 2014 (Sunday)
Venue : Huong Loong Tai 2 Hotel - Maybank Sun Wah Tower - SaigonSky Park - Masjid Rahim - Saigon Mall - Ben Than Market

Hari kedua di bumi HCM, agak celaru waktu Suboh kitaorg sebab kat sini pukul 4am dah masuk waktu suboh..huhu. Lps mandi then kitaorg bersiap2 meneruskan misi soping kitaorg di sini. Target kitaorg arini nak carik baju anakanda2 terchenta sinceole2  utk mak2 & pak2 dah selesai smlm..Before bergerak kitaorg had our breakfast at Warung 1 Malaysia.. Food dia not bad but quite pricey compared to others. Tempat pun selesa..


Semangat nk sambung shopping - Day 2
At lobby hotel

Tapi utk meneruskan operasi kami perlu carik Maybank kawanku... haha rentetan budget dah larik since incident pahit semalamnya.. Hari ni kitaorg tekad main redah je jalan kaki kat bandar HCM tue... buat2 pandai je lah.. jalan punya jalan akhirnya sampai jugak kami ke destinasi yang dihajati... mmg buat hati kering jer kat sesape org sana yang menegur..agak susah gak nk mencarik if x der bantuan mr google since org2 kat sana lau tanya cam blur.. sob sob

Finally jumpa jugak Maybank Sun Wah tower..alhamdulillah


Posing on our way looking for Maybank


Tiga 'dara' pingitan uols..
Nie area class sket..nampak lawo bandarnyer

Sepanjang perjalanan nampakla part bandar HCM yg nampak cantek sket.. sepertinya area2 otw ke Maybank building tu bole dikatakan utk golongan ada2... ade citer lucu masa kitaorg nak withdraw duit aritue..sat lagi cheq citer naa... sepanjang jln jugak kami sempat berselfie dgn bantuan monopod yg di bawa... rs penggunaan monopod mcm pelik kot kat orang2 kat sana.. so derang tgk kitaorg then senyum mcm pelik jer.. haha.. but ade mak kesah... selfie sampai pengsan uols...^_^

Jutawan weeee... 

Ok sampai kepada part nak withdraw duit kat ATM maybank kat sana... setelah persetujuan di capai then kitaorg agreed Aunty Don withdraw ajer.. nnt kitaorg byr balik.. sbb utk mengelakkan rugi kn charge once conversion takes place...Lps tue jenuh pulak nk mengira brp Dong yang nak dikeluarkan...

Yang kelako masa nk tekan amount kat ATM machine tue.. siap sume tgk pastu tanya brp 0 perlu... mmg byk giles digit 0 nyer.. maklum la main juta2 jer kat sana.. but alhamdulillah we met with one of Malaysian chinese guy who are working in Cambodia but still using that branch for withdrawal cause of good rate offered. Then dengan bantuan dia..mintak dia verify brp byk bilangan digit kosong kitaorg nk letak... haha..
mmg millionaire kitaorg kat sana.. kat negara sendirik hanya golongan marhaen so brp byk sgt la kosong kat belakang yg selalu dok tgk pun kan...hehe

Pose before entrance bukak 
captured by one of gentleman Japanese


The fifth tallest buiding in the world.. baru ku tahu hak hak


Charlies Angel beraksi... he3

Where is ours? KLCC Twin tower..
carik jgn tak carik


Don teropong masa depan kah?


Level 49 accessible to visitor from 9.00am daily

Selesai dpt duit so dah bole senyum sampai telinga..Next we reached Saigon Skypark Kebetulan sampai dkt2 waktu bukak dia..Pada yang tak tau, Saigon Skypark nie adalah bangunan kelima tertinggi di dunia.. Actually nie bkn destinasi dalam list kitaorg.. kita encounter tempat ni masa on the way balik from Maybank to area Ben Than Market. since kitaorg lalu sana dalam 10 minutes before entrance time dia..so just masuk jer lah.. Sementara menunggu tue...berposing la lagi kan..Ade hikmah kitaorg naik mende alah tue sbb dari atas tue kitaorg belajar selok belok jalan ke tempat yang kitaorg nak pergi.. kat atas tue, staff dia bole berbahasa dgn baik..so senang sket nk communicate..lau dak mcm ayam ngan itik pun ader.. hehe. From view atas tue nampak 
besar jugak area bandar Ho Chi Minh. Yg kitaorg explore dalam 20% jer kot..


Masjid Al Rahim 


Us in front of the mosque

Dah trn from that building, than kitaorg headed ke jalan yang di tunjuk dr atas tadik..tetiba kitaorg nampak masjid..then cross the road singgah jap Masjid tersebut. Masjid tue namanya Masjid Rahim (Malaysia - Indonesia). Masjid tue 3 tingkat.. x besar sgt but selesa lar.. sempat gak kitaorg menunaikan solat sunat dhuha..alhamdulillah.. cuma agak kurang selesa towards the end sebab ade seorg mamat negro melepak dalam masjid tue..


Pose before left the mosque


Gambaran design dalam masjid

Next destination was Saigon Mall.. tempat nie not bad gak la nk sopink.. katernye byk baju budak kat sini.. ade lar baju budak tp mama rasa xde la heaven sgt utk kanak2..but if ade baby mmg best ler.. satu tips utk bakal2 pengunjung HCM nanti, kat sini once korang dah tanya it consider korang kena beli yer..lau dak korang tahan telinga jer la kena maki.. he3. Case cmni especially masa bersoping kat Ben Than Market lar.. kat Saigon Mall nie peniaga dia cm better sket tp kalau korang their first customer mmg masak dia akan paksa korang beli brg dia..Sempat gak rembat baju Ira & hana kat sini..tp x byk la..
 tu pun sebab nampak Hello Kitty nye kedai dalam tue..
 Last2 dpt beli gak baju blouse mama 2 pasang kat situ..


Lau ikut orang2 kat sini..nama tempat ni Saigon Mall


Antara yang ade dalam tue
byk sgt tatau nk pilih yg mana satu

Selesai membeli belah kat Saigon Mall, then kitaorg jalan ke Ben Than Market.. Kitaorg nak carik coffee vietnam and biji bunga matahari..Kopi tue derang grinding dpn kita. At the same time nak tanya pasal baju yg kitaorg tempah semalamnya sbb x sampai2 lagik ke hotel. Lps tue trs carik lunch..perut dah berkeroncong.. Since nak pantas dan budget yang minima so Kedai Makan Hajah Basirah jd tempat lunch kitaorg aritue.Sempat beli coffee yg dijual kat motor2 tue..sedap gilos..reger dalam RM3 jer. Dah selesai pastu kitaorg naik bilik utk solat + istirehat + susun hasil tangkapan shopping + kira cost hangus utk hari itue hahaha..


Taxi Vinasun di HCM.. tips nak amek taxi makesure yang kat hotel tau..
sebab taxi2 kat sini pun byk yang menipu tourist.. huhu


another kudap2 yang bole di bawa pulang..
tak tau panggil aper..sume di keringkan antaranya pisang, nangka, keledek etc
sedap gak kitaorg rasa

Petang tue sekali lagik kitaorg ke Ben Than Market... Aunty eppa nk tukar size kemeja asben dia.. Mama pun nk tukar baju kurung manik sbb ade kotoran kat baju yg dibeli smlmnya..Masa tue jgk la kitaorg tempah baju French Lace.. ruper nye tgh trend skrg.. puan penasihat aunty eppa dok habaq.. memula mama cam keberatan nak buat sebab memikirkan bila masa mama nak pakai baju class cm tue..tp mmg sangat murah lau compare buat kat Malaysia.. and kitaorg dapat harga mmg murah bangat compare dgn org mesia kat same buat kat sana aritue.. kain satin + french lace + lining + upah jahit = RM170 shj.. Kat sini bole tempah baju siap jahit dalam sehari jer.. since kitaorg tempah dah petang so dia ckp mmg akan siap next morning then they will send our tempahan ke hotel kita stay. Sgt efficient kan.. ^_^


Posing wajib.. depan Ben Than Market
destinasi wajib kalau ke HCM city


 Kopi terbaekkk..wajib rasa lau dtg sini..
mmg marveles.. mama yang x minum kopi pun bole layanz... ^_^

 
 Warung 1 Malaysia, kedai kitaorg breakfast pagi tadi

Then jenjalan kat Pasar malam tu sekalik lagik.. but that day cm kurang meriah sket rasanya..maybe esoknya dah Monday.. jalan sepanjang jalan district 1 ..nampakla ade baskin robin and kitaorg masuk satu per satu kedai kat ctu.. mmg best la lau bwk byk duit..kat sini derang mmg accept RM..so my advice x yah la korang tukar byk sgt currency dong tue.. mmg rambang mata dibuatnya.. since masa tu poket mmg dah nazak..cam ringan jer tangan nak withraw duit masa tue.. Naseb nafsu itu dapat dibendung so selamat la duit dalam acct..:)


List harga gerai Amin Halal


Bihun sup..harusss try..

Sempat kitaorg had our dinner dkt gerai Amin.. kedai nye kecik jer pung.. mee hoon soup dia sedap.. ade satu daun derang served together with mee hoon soup tue.. mmg byk mama x abes pun mkn.. again minum air kopi kat motor tue.. then naik bilik since dah ponek.Lepas isyak as usual sembang sampai pagi..ahhaha ade je topik nak citer kan...biasa la pompuan..tetiba rasa macam dok hostel dulu2...

Done..our story for day 2 in Ho Chi Minh city.
Next entry is our last day pulak.
(*_*)

Ps: Harini mama dpt 2 days MC... suboh tadi mama jatuh tangga.. hehe miss step lak pepagi buta..maklum la rabun.. pegi jumpa doc siap kena gelak igt dok pulun nk tgk World Cup.. redha jer lah.. :)

ReCaP 2016

Assalamualaikum wbt.. Baru perasan no recap for year 2015. But its ok la. 2 years passed. So for 2016 mama tak mau missed lagik…hehe....